گروه علمی علوم بهداشت و تغذیه، فرهنگستان علوم پزشکی، تهران، ایران
چکیده: (677 مشاهده)
زمینه و هدف: این مطالعه با هدف تعیین راهکارها و اقدامات ضروری برای ارتقای امنیت غذا و تغذیه و بهرهمندی عادلانه آحاد مردم از سبد غذایی سالم، مطلوب و کافی انجام شد. روش: مطالعه حاضر یک بررسی کیفی است که دادهها از طریق بررسی متون و مصاحبه انفرادی با سیاستگذاران، برنامهریزان و مدیران بخشهای دستاندرکار در امنیت غذا و تغذیه انجام شده است. مهمترین عوامل تعیینکننده ناامنی غذایی در ایران به روش دلفی تعیین شد. تحلیل و آنالیز بخش کیفی با استفاده از نرمافزار MAXQDA10 انجام شد. یافتهها: براساس نظرات مصاحبه شوندگان مهمترین عامل مؤثر بر امنیت غذا و تغذیه، دسترسی اقتصادی بیان شد و چهار عامل شکاف درآمدی، نبود متولی مشخص امنیت غذا و تغذیه در کشور، فقر و درآمد پایین خانوار و توجه نکردن به پایداری سیستمهای تولید مواد غذایی دارای بالاترین امتیاز بودند. راهکارهای پیشنهادی ارتقای امنیت غذا و تغذیه در حوزههای دسترسی فیزیکی، دسترسی اقتصادی، ایمنی مواد غذایی، دسترسی به ریزمغذیها، ارتقاء فرهنگ و سواد تغذیهای، دسترسی به خدمات بهداشتی-تغذیهای و تأمین پایدار غذا بدست آمد. نتیجهگیری: دسترسی اقتصادی و قدرت خرید مردم یک عامل مهم در امنیت غذایی درحالحاضر محسوب میشود. سیاستهای غذا و تغذیه باید بهگونهای تدوین شوند که باعث بهبود دسترسی اقتصادی به غذا و پایداری در نظام تولید غذا، تولید محصولات غذایی سلامت محور و ارتقاء فرهنگ و سواد غذا و تغذیه شود.
Abdollahi Z, Jafarvand E, Minayi M, Sadeghi Ghotabadi F, Seyedhamzeh S, Jazayeri A, et al . Strategies and Actions to Promote Food and Nutrition Security. Iran J Cult Health Promot 2022; 6 (3) :432-442 URL: http://ijhp.ir/article-1-610-fa.html
عبداللهی زهرا، جعفروند الناز، مینایی مینا، صادقی قطب آبادی فرزانه، سیدحمزه شیرین، جزایری ابوالقاسم، و همکاران.. راهکارها و اقدامات ارتقای امنیت غذا و تغذیه. نشريه فرهنگ و ارتقاء سلامت. 1401; 6 (3) :432-442