[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
مجوز رتبه علمی پژوهشی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 4، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) ::
جلد 4 شماره 4 صفحات 411-402 برگشت به فهرست نسخه ها
نظارت بر مکمل‌های تغذیه‌ای در‌ایران: مطالعه‌ ترکیبی
نازیلا یوسفی، امیررضا دولتی، خسرو بیاتی، امیرحسین جمشیدی، مرتضی نیلفروشان، مرتضی رفیعی تهرانی
چکیده:   (2059 مشاهده)
زمینه و هدف: مکمل‌های تغذیه‌ای، از مورد توجه‌ترین محصولات سلامت‌محور در تمام جهان از گذشته تاکنون بوده است. رویکرد درمانی طب سنتی در‌ ایران در جهت بازگرداندن تعادل بدن برپایه‌ تغذیه است. در طب مدرن نیز مکمل‌های تغذیه‌ای برای رفع کمبودهای تغذیه‌ای و‌ ایجاد تعادل در مواد مغذی مورد نیاز، جایگاه ویژه‌ای در حفظ و ارتقا سلامت و حتی درمان برخی بیماری‌ها دارند. مکمل‌های تغذیه‌ای در طب مدرن، تکمیل‌کننده‌ موادی هستند که انسان نیاز دارد آن‌ها را از منابعی به جز غذا تأمین و جبران کند.
امروزه ظهور یا گسترش برخی بیماری‌ها، به علل مختلفی مثل کاهش تحرک در اثر ماشینی شدنِ فعالیت‌ها، تغییر سبک تغذیه و استفاده بیشتر از غذا‌های آماده، ارگانیک نبودن غذا‌ها، آلودگی‌های محیطی، کاهش تنوع غذایی و استفاده از نگه‌دارنده‌ها برای نگهداری فراورده‌ها بیشتر بوده و این موضوع باعث می‌شود که تکمیل‌کننده‌های تغذیه، تحت عنوان مکمل‌های تغذیه‌ای، بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد و بازار آن با سرعت بالایی گسترش یابد.
نام‌گذاری این فراورده‌ها، الزامات قانونی، ادعاها، کاربرد‌ها و دستورالعمل‌های مربوط به آن‌ها در کشور‌های مختلف متفاوت است.
روش: این مطالعه به بررسی قوانین مکمل‌ها در‌ایران و جهان می‌پردازد و با استفاده از یک روش‌ترکیبی در سه مرحله، شامل بررسی قوانین مکمل‌های تغذیه‌ای در‌ایران و در جهان، مصاحبه با خبرگان این حوزه در کشور و در نهایت مطالعه میدانی پرسش‌نامه‌ای، تلاش می‌کند به این سؤال پاسخ دهد که "وضعیت نظارت بر مکمل‌های تغذیه‌ای در ایران چگونه است؟".
یافته‌ها: براساس نتایج این مطالعه، ضوابط تدوین شده در‌ایران مطابق باقوانین کشورهای پیشرفته بوده و فراورده‌ها پس از اخذ تأییدیه‌‌های سازمان غذا و دارو، از نظر بی‌ضرری، کارایی و کیفیت، دارای استانداردهای لازم می‌باشند.
نتیجه‌گیری: با وجود مناسب بودن مکمل‌های تغذیه‌ای از نظر بی‌ضرری، کارایی و کیفیت، وضعیت نظارت بر این فراورده‌های از نظر فراهمی، دسترسی و استطاعت‌پذیری، نیازمند بررسی بیشتر می‌باشند. از آنجا که بازیگران متعدد بازار مکمل‌‌های تغدیه‌ای، در ضوابط مربوطه به خوبی دیده نشده‌اند، بازنگری در قوانین، برای تنظیم بهتر بازار، به سیاست‌گذاران بخش فراورده‌های سلامت محور توصیه می‌شود.
واژه‌های کلیدی: ایران، تأیید دارو، قوانین دارو، مکمل‌های رژیم غذایی
متن کامل [PDF 455 kb]   (514 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/12/28 | پذیرش: 1399/12/28 | انتشار: 1399/12/28
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Regulatory Aspect of Nutritional Supplements in Iran: A Mixed Method Study. Iran J Cult Health Promot 2021; 4 (4) :402-411
URL: http://ijhp.ir/article-1-339-fa.html

یوسفی نازیلا، دولتی امیررضا، بیاتی خسرو، جمشیدی امیرحسین، نیلفروشان مرتضی، رفیعی تهرانی مرتضی. نظارت بر مکمل‌های تغذیه‌ای در‌ایران: مطالعه‌ ترکیبی. نشريه فرهنگ و ارتقاء سلامت. 1399; 4 (4) :402-411

URL: http://ijhp.ir/article-1-339-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 4، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشريه فرهنگ و ارتقاء سلامت Iranian Journal of Culture and Health Promotion
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4645