سلامت و امنیت غذایی و الگوی غذایی صحیح در زندگی سالم خانوادگی با تأکید بر آموزههای اسلامی
|
مجید حاجیفرجی  |
تغذیه، انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، عضو فرهنگستان علوم پزشکی کشور |
|
چکیده: (4419 مشاهده) |
زمینه و هدف: دسترسی فیزیکی و اقتصادی همه مردم در تمام زمانها به غذای کافی، سالم و مغذی تعریف جهانی از امنیت غذایی است و غذای در دسترس، نیازهای رژیم تغذیهای سازگار با ترجیحات آنان را برای یک زندگی فعال و سالم فراهم میسازد. در این راستا برخورداری از یک الگوی سالم غذایی در خانواده میتواند در ارتقای این وضعیت کمکی شایسته نماید.
بهداشت و سلامت در فرهنگ اسلام از مقولههای بسیار ارزشمند است. یکی از رویکردهای قرآن، توصیههای تغذیـه ای آن در آیات متعدد است، هدف از این پژوهش، معرفی بهداشت و سلامت تغذیهای و نقش آموزههای قرآنی و احادیث در ارتباط با سلامت انسان است.
روش: پژوهش حاضر مبتنی بر روش توصیفی و مفهومی است. ابتدا با مراجعـه بـه منـابع تفسـیری قرآن و حدیث، و نیز جستجو در بانکهای اطلاعـاتی، اطلاعـات لازم گردآوری و سپس مطالب مذکور با توجه به اهداف پژوهش، جمعبندی شد.
یافتهها: آموزههای تغذیه و بهداشت در اسلام با معرفی الگویی سالم و متناسب برای حصول سلامت جسم مبتنی بر تنوع غذایی، ایمنی، پاکی و حلیت غذا، معنویت در سلامت، آرامش روان و خلق نیکو را دنبال میکند. امنیت غذایی پایدار براساس امکان دسترسی و توزیـع عادلانه غذا در جامعه اسلامی، بهویژه برای خانوادههای کم درآمد و آسیبپذیر از دیگر آموزههای قرآن و حدیث است.
نتیجهگیری: با توجه به تأکید آموزههای قرآنی و احادیث، الگوی تغذیه سالم بایستی دربردارنده شاخصهای جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی باشد. از این روست که حاکمان و سیاستگذاران جوامع اسلامی بایستی با توجه به شاخصهای مذکور و اصول توصیه شده در ایجاد و ارتقای سلامت و امنیت تغذیهای جدیت نمایند. |
|
واژههای کلیدی: امنیت غذایی، بهداشت روانی، تغذیه، رفتار تغذیهای، معنویت |
|
متن کامل [PDF 617 kb]
(907 دریافت)
|
نامه: مروري |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/8/26 | پذیرش: 1399/6/31 | انتشار: 1399/6/31
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|