[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
مجوز رتبه علمی پژوهشی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 3، شماره 4 - ( زمستان 1398 ) ::
جلد 3 شماره 4 صفحات 451-446 برگشت به فهرست نسخه ها
بنیادهای اخلاق پزشکی در«خلاصه‌الحکمه» و مقایسه آن با اصول اخلاقی انجمن آمریکایی فیزیوتراپی (APTA)
مریم شمسایی
چکیده:   (2334 مشاهده)
اخلاق یکی از شاخصه‌های مهمی‌ است که در تمام علوم جایگاه خاص و اجتناب‌ناپذیری دارا است؛که باعث ارزش‌گذاری و ارزیابی اخلاقی علوم کاربردی و در نتیجه باعث پذیرش خط مشی‌ها و رفتار‌های متناسب یا انکار تعارضات آن علوم می‌شود. اخلاق پزشکی اسلامی‌ ریشه در آیات قرآن، روایات منتسب به پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار، منابع معتبر اصیل پزشکی و علوم انسانی باستان دارد. از طرفی اخلاق پزشکی غربی یا مدرن ریشه در سوگندنامه‌ها از جمله سوگندنامه بقراط که بنیاد اصلی اخلاق پزشکی است؛ دارد. یکی از شاخه‌های اصلی رشته پزشکی، فیزیوتراپی است. این رشته با توجه به اینکه از شاخه‌های نوین علم پزشکی است؛ اما قدمتی به اندازه دانش پزشکی دارد، چراکه پزشکان از قدیم‌الایام از روش آب‌درمانی و ماساژ و ... در درمان بیماری‌ها استفاده می‌‌کرده‌اند.
زمینه و هدف: از اهداف اساسی این مقاله بررسی بنیادهای اخلاق پزشکی در" خلاصه الحکمه" و مقایسه آن با اصول اخلاق پزشکی انجمن آمریکایی فیزیوتراپی (APTA)که با توجه به کتاب ارزشمند «خلاصه‌الحکمه» نوشته حکیم سیدمحمدحسین عقیلی خراسانی شیرازی و بیان نکات اخلاق پزشکی در این کتاب و در ادامه مقایسه آن با کدهای اخلاق فیزیوتراپی در کشورهای پیشرفته و مدرن امروزی مانند آمریکا است.
روش: این نوشتار سعی بر استفاده از روش استنادی تحلیلی در راستای مطالعه مباحث عمده در اخلاق پزشکی اسلامی‌ و اخلاق در فیزیوتراپی مدرن و نوین با مروری بر کتاب «خلاصه‌الحکمه» که توسط اندیشمند و پزشک مسلمان ایرانی حکیم عقیلی به رشته تحریر درآمده و همچنین مقالات، اساسنامه‌ها و کتاب‌های متعددی که در سال‌های اخیر مربوط به اخلاق فیزیوتراپی مدرن تنظیم شده، می‌‌پردازد.
یافته‌ها: نظام حاکم بر اخلاق پزشکی اسلامی‌ با توجه به جایگاه و کرامت ذاتی انسان بوده و تفاوت اساسی و ماهوی میان ارزش‌های جوامع اسلامی‌ با جوامع مدرن غربی که تنها ملاک عمل سودمندی آن است، وجود دارد؛ بنابراین این مبانی متفاوت می‌‌تواند رویکردی متفاوت به مسائل اخلاقی ایجاد کرد.
نتیجه‌گیری: با توجه به اینکه در متون اسلامی‌ و کتب اندیشمندان مسلمان توجه وثیقی به مسئله اخلاق شده؛ لذا می‌‌توان متون اخلاق پزشکی معتبری کارآمد تر و پیشرفته‌تر از متون کنونی که در جهان وجود دارد ارائه کرد و به شباهت‌های این دو نگرش می‌‌توان توجه داشت چون هر دو بیمار محور هستند و کدهای اخلاق مصوبه انجمن فیزیوتراپی آمریکا (APTA) ما را به این مسئله متوجه می‌‌سازند که تمامی‌ موارد ذکر شده در این مصوبه در کتب و دیدگاه‌های اندیشمندان بزرگی از جمله حکیم سیدمحمدحسین عقیلی خراسانی شیراز وجود داشته است. اما از نکات افتراق این دو این است که غایت این وجوه در نگاه اسلامی‌ و غربی متفاوت است که این افتراق از تفاوت در جهان‌بینی و مبانی دو نگرش نشأت می‌‌گیرد.
واژه‌های کلیدی: اخلاق پزشکی، اصول اخلاقی، تخصص فیزیک درمانی
متن کامل [PDF 264 kb]   (455 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/7/21 | پذیرش: 1398/12/29 | انتشار: 1398/12/29
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Comparison of Medical Ethics Stated in the "Synopsis of Wisdom" with the Medical Ethics Expressed in the American Physiotherapy Association. Iran J Cult Health Promot 2020; 3 (4) :446-451
URL: http://ijhp.ir/article-1-253-fa.html

شمسایی مریم. بنیادهای اخلاق پزشکی در«خلاصه‌الحکمه» و مقایسه آن با اصول اخلاقی انجمن آمریکایی فیزیوتراپی (APTA). نشريه فرهنگ و ارتقاء سلامت. 1398; 3 (4) :446-451

URL: http://ijhp.ir/article-1-253-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 4 - ( زمستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشريه فرهنگ و ارتقاء سلامت Iranian Journal of Culture and Health Promotion
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4645