[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
مجوز رتبه علمی پژوهشی::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 4، شماره 2 - ( تابستان 1399 ) ::
جلد 4 شماره 2 صفحات 165-155 برگشت به فهرست نسخه ها
آیا رویکرد تعیین‌گرهای اجتماعی سلامت در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی‌ایران استقرار پیدا کرده است؟
بهزاد دماری
چکیده:   (2143 مشاهده)
زمینه و هدف: گفتمان تعیین‌گرهای اجتماعی سلامت در سطح بین‌المللی در پاسخ به این سؤال متولد شد که آیا نظام سلامت صرفاً از طریق ارائه خدمات پزشکی و نصیحت کردن مردم به رعایت سبک زندگی سالم می‌تواند شاخص‌های سلامت جامعه را به‌طور عادلانه بهبود دهد یا رویکردهای دیگری باید به کار گرفته شود؟ در کشور ما نگاه‌های متفاوتی برای کاربست این رویکرد وجود دارد. مخالفانی که این رویکرد را بی‌اثر می‌دانند تا موافقانی که آستین‌ها را بالا زنده‌اند و در حال پیاده‌سازی اجزای این رویکرد هستند. این مطالعه به این سؤال‌ها جواب می‌دهد: معیارهای پیاده‌سازی رویکرد تعیین‌گرهای اجتماعی سلامت چیست و به چه میزان در کشور استقرار پیدا کرده است؟
روش: این یک مطالعه کیفی است. جمع‌آوری اطلاعات از سه طریق مرور منابع، مصاحبه و بحث گروهی انجام شده است. نتایج در دو بخش اصلی شامل مصادیق استقرار رویکرد تعیین‌گرهای اجتماعی سلامت در ایران و راه آینده جمع‌بندی شده است. الگوی تعیین مصادیق استقرار عبارت از پنج جزء یک سیستم پایدار شامل هدف و برنامه، ساختار، روال و استاندارد، شیوه مدیریت و منابع است.
یافته‌ها: رویکرد تعیین‌گرهای اجتماعی سلامت با فرض مساوی بودن وزن اجزای پنج‌گانه در مجموع 68 درصد استقرار پیدا کرده است. بیشترین امتیاز پیاده‌سازی مربوط به سه جزء ساختار، روال و استاندارد و منابع است. کمترین امتیاز مربوط به شیوه مدیریت می‌باشد.
نتیجه‌گیری: پیشنهاد می‌شود با تدوین نقشه جامع سلامت کشور تا سال 1404، تکالیف و انتظارات از دستگاه‌های اجرایی، بخش خصوصی و تشکل‌های مردمی در بهبود تعیین‌گرهای اجتماعی سلامت در برنامه هفتم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی مشخص شود. همچنین ممیزی و رتبه‌بندی عملکرد استان‌ها و شهرستان‌ها در ارتباط با پیاده‌سازی این رویکرد انجام و رقابت مؤثری بین استانداری‌ها و فرمانداری‌ها و همچنین نهادهای مشارکت مردم ایجاد شود. در همین راستا وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با هدف پاسخگویی اجتماعی و الگو بودن ابتدا خود باید سهم و نقشش را در قبال همکاری برای بهبود این تعیین‌گرها مشخص و اجرایی کند.
واژه‌های کلیدی: برنامه‌ریزی بهداشتی، سیاست‌گذاری، ‌‫شاخص‌های اجتماعی، شاخص‌های بهداشت و تندرستی، مشارکت اجتماعی
متن کامل [PDF 442 kb]   (444 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/8/26 | پذیرش: 1399/6/31 | انتشار: 1399/6/31
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Has the Social Determinants of Health Approach Been Established Yet at the Ministry of Health and Medical Education of I.R. Iran?. Iran J Cult Health Promot 2020; 4 (2) :155-165
URL: http://ijhp.ir/article-1-272-fa.html

دماری بهزاد. آیا رویکرد تعیین‌گرهای اجتماعی سلامت در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی‌ایران استقرار پیدا کرده است؟. نشريه فرهنگ و ارتقاء سلامت. 1399; 4 (2) :155-165

URL: http://ijhp.ir/article-1-272-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 4، شماره 2 - ( تابستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشريه فرهنگ و ارتقاء سلامت Iranian Journal of Culture and Health Promotion
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4645