حقایقی در مورد نمک یددار
|
حسین دلشاد  |
دفتر تحقیقات ریزمغذیها، پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی |
|
چکیده: (4048 مشاهده) |
زمینه و هدف: نمک موجود در سنگ نمک و نمک دریا ترکیب شیمیایی یکسانی به صورت کلرور سدیم دارند. بهتازگی تبلیغات گستردهای درخصوص مصرف نمک دریا و سنگ نمک صورت گرفته است. در مستند حاضر، مضرات نمک دریای تصفیه نشده و سنگ نمک وخطر شیوع اختلالهای ناشی از کمبود ید ارائه میشود.
روش: در این مطالعه، از دستورالعملها و نتایج پژوهشهای ملی و بینالمللی استفاده شده است.
یافتهها: افزایش فشارخون: تمام نمکها چه به رنگ صورتی یا سفید و به صورت کریستالهای ریز و یا درشت؛ دارای محتوای سدیم یکسان بوده و ارزش غذایی نمک دریا که آن را به اشتباه به عنوان نمک طبیعی تلقی میکنند و نمک یددار تصفیه شده در کارخانجات، یکسان است. علت افزایش فشار خون شریانی سدیم موجود در نمک است؛ لذا این تصور که نمک طبیعی یا نمک دریا برای درمان فشار خون مفید است، هیچگونه مبنای علمی نداشته و مردود شمرده میشود.
اثر سرطانزایی: فلزات سنگین و همچنین آلایندههای شیمیایی صنعتی وارد شده به آب اقیانوسها و دریاها با نمک دریا و سنگ نمک مخلوط شده و میتواند زمینه بروز برخی از سرطانها را در بدن فراهم کند.
تا سه دهه پیش اکثر استانهای کشور با کمبود متوسط تا شدید ید روبهرو بودند. مطالعات پژوهشگران ایرانی نشان داد که عوارض شدید کمبود ید ازجمله عقب ماندگی رشد، اختلال شنوایی و کاهش ضریب هوشی نیز در کودکان ساکن در نواحی کوهستانی کشور وجود دارد. با اجباری شدن تولید نمک یددار تصفیه شده توسط کارخانجات تولید نمک و مصرف همگانی خانوارهای ایرانی از نمک یددار از اوایل دهه 70 اختلالهای ناشی از کمبود ید در کشور تحت کنترل درآمد.
نتیجهگیری: توصیه میشود تمامی افراد جامعــه از نمک یددار تصفیه شده در حد توصیـه شده استفاده کنند. |
|
واژههای کلیدی: ترکیبات شیمیایی بدن، فشار خون، کلرید سدیم رژیم غذایی، نمک یددار |
|
متن کامل [PDF 218 kb]
(804 دریافت)
|
نامه: مروري |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/7/21 | پذیرش: 1398/12/29 | انتشار: 1398/12/29
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|