۳ نتیجه برای وحیددستجردی
دکتر مرضیه وحیددستجردی،
دوره ۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
زمینه: "سلامت زنان" عبارت است از حالت رفاه کامل جسمانی، روانی، اجتماعی و معنوی زنان و رویکردهای معتبر آن در نظام سلامت کشور شامل ارتقاء سلامت و پیشگیری از بیماریها در زنان است. این نعمت مجهول الهی در بانوان علاوه بر عوامل بیولوژیک و خدمات و مراقبتها، تحت تأثیر تعیین کنندههای اجتماعی نظیر تحصیلات، فرهنگ و اقتصاد و عوامل معنوی و اخلاقی نیز قرار دارد. از دستاوردهای فاخر نظام سلامت در جمهوری اسلامیایران در حیات ۴۰ ساله پس از پیروزی انقلاب، ارتقای همهجانبه سلامت زنان بوده است. در این دوران پر فراز و نشیب، ارتقای شاخصهای سلامتی، کاهش نابرابریها و افزایش دسترسی زنان به خدمات و مراقبتهای سلامتی، بسیار بارز و سرآمد بوده است.
روش: مطالعه حاضر عمدتاً کتابخانهای است، از درج تجارب شخصی و مصاحبه تاریخ شفاهی نیز بهره برده شده است.
نتایج: در این گزارش چهل فراز از مسائل مهم و تحولآفرین حوزه سلامت زنان در جمهوری اسلامیایران در دوران چهل ساله پر افتخار بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، ارائه شده است. مطالب منتخب در چهار محور: "بنیادها و مبانی قانونی"، "شاخصهای ارتقاء یافته"، "اقدامات و برنامههای تحولآفرین مصوب و اجراء شده " و "دستاوردهای حاصله"، تنظیم شده است و با " بحث و پیشنهاد" ادامه یافته است.
بحث و نتیجهگیری: به اعتبار شاخصها و مطالعات، سلامت زنان در دوره ۴۰ ساله اول بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، بهطور مستمر و با آهنگی پرشتاب ارتقاء یافته و در شرایط جاری (سال ۱۳۹۷) در وضعیت بسیار خوبی نسبت به کشورهای اسلامی، همسایه و منطقه قرار دارد.
دکتر مرضیه وحیددستجردی، دکتر نسرین سلطانخواه، دکتر پروین پاسالار، دکتر معصومه حسینی، خانم مینا شیخ الاسلام زاده،
دوره ۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: منابع انسانی نخبه و کارآمد نقش حیاتی در عرصههای مختلف ملی داشته و از اصلیترین عوامل رشد و توسعه کشورها به شمار میرود، کمبود این سرمایه اثربخش فرایند توسعه را در کشورهای در حال توسعه به تأخیر میاندازد. بنابراین شناسایی چالشهای مرتبط با آنها و مدیریت مطلوب آنها بسیار مهم تلقی میشود. هدف مقاله حاضر شناسایی چالشها و راهبردهای اولویتدار در حوزه نخبگان سلامت کشور است.
روش: مطالعه حاضر از نوع کیفی است. گروه علمی سلامت زنان فرهنگستان علوم پزشکی با بررسی و تحلیل اسناد بالادستی و روش بحث گروهی با حضور مدیران مرتبط با نخبگان کشور، متخصصان علوم بالینی و سلامت در سه جلسه دو ساعته موضوعات و چالشهای اولویتدار مرتبط با نخبگان سلامت از منظر اسناد بالادستی مربوطه، نظرات خبرگان و براساس شرایط موجود در کشور را مشخص کردند.
یافتهها: با بررسی و تحلیل اسناد بالادستی و نظرات شرکتکنندگان در بحثهای گروهی، تعریف نخبه و نخبه پروری مورد اجماع واقع شد. همچنین مجموعهای مشتمل بر ۲۷ چالش مانند کاهش سهمیه آزاد برای ورود به رشتههای پزشکی، کافی نبودن حمایتهای لازم برای تحصیل در مقاطع بالاتر، نبود ضمانت اجرایی تکالیف محول شده به دستگاهها در امور نخبگان تدوین شد. چالشها و مشکلات مرتبط با مراحل سهگانه نخبهپروری شامل پرورش و شناسایی نخبگان (۴چالش)، هدایت نخبگان (چالش۵)، حمایت و بهکارگیری نخبگان (۳چالش) نیز مطرح و جمعبندی شد.
نتیجهگیری: با توجه به شرایط کنونی و وجود چالشها و مشکلات مطرح شده با پدیده مهاجرت نخبگان مواجه هستیم، ارائه راهکارها باید با استفاده از توان و ظرفیتهای تمامی دستگاهها و سازمانهای مرتبط تدوین شود. اجرای راهکارهای پیشنهادی نیازمند زیرساختها و فرایندهای مناسب، همکاری بینبخشی و مشارکت جامعه نخبگان در راستای تحقق چشمانداز جمهوری اسلامی ایران و کسب جایگاه مرجعیت علمی میباشد
دکتر محمدعلی محققی، دکتر سیدعلیرضا مرندی، دکتر سیدجمالالدین سجادی جزی، دکتر سیدمحمدرضا کلانتر معتمدی، دکتر سیدمحسن فروتن، دکتر سیدحسن امامیرضوی، دکتر باقر لاریجانی، دکتر حسین ملکافضلی، دکتر مرضیه وحیددستجردی، دکتر نرگس تبریزچی، دکتر علیاکبر حقدوست، دکتر غلامرضا پورمند، دکتر محمدحسین شاهدی، دکتر محمدعلی کینژاد، دکتر سیدمهدی سیدی، دکتر کامران باقری لنکرانی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: هدف نهایی پذیرش دانشجو در نظام آموزش عالی سلامت، برطرف کردن مشکلات و برآورده ساختن نیازهای سلامت جامعه است. برای تحقق توسعه در علوم، فنون، مراقبتها و خدمات سلامت و برخورداری از یک نظام سلامت قوی، کارآمد و پاسخگو، ایجاد تغییرات اساسی در نظام پذیرش دانشجو مورد نیاز است .ارتقا نظام انتخاب دانشجو برای تربیت نیروی انسانی سلامت، متناسب با ارزشها، اخلاق پزشکی و آداب حرفهای اسلامی، برای کاربرد در سیاستگذاری سلامت و برنامهریزی آموزش عالی سلامت، در این مطالعه بررسی شده است.
روش: روش این مطالعه کتابخانهای و میدانی و اجماع نظرات خبرگانی فرهنگستان علوم پزشکی است.
یافتهها: نظام انتخاب دانشجو باید بر شالودههای زیر استوار و متحول شود: «تفکرات و ارزشهای اسلامی، با تأکید بر عدالت آموزشی و عدالت در سلامت، عوامل اجتماعی سلامت، اخلاق پزشکی و آداب حرفهای اسلامیسلامت»؛ « نیازهای سلامت جامعه»؛ «شناخت استعدادها، رعایت علایق، هدایت انگیزهها و در نظر داشتن توانمندیهای جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی داوطلبان، متناسب با رشتههای تحصیلی؛ و سالمسازی رقابت بین داوطلبان»؛ «منطقی نمودن تقاضای اجتماعی، برای ورود به رشتههای پرمتقاضی»؛ «تحول راهبردی در عوامل مهم تأثیرگذار نظیر استعداد و علاقمندی، سهمیهها، جنسیت، بومیگزینی، مقاطع ورودی و نظایر آن»
نتیجهگیری: دانشجوی منتخب برای تربیت در نظام آموزش عالی سلامت، باید طالب علم؛ متدین؛ صالح و متعهد به نیازهای سلامت جامعه باشد و از ظرفیتهای ارزشآفرینی؛ پویایی؛ نشاط؛ تحولآفرینی؛ و خلاقیت و نوآوری؛ برخوردار باشد. استادان و نظام دانشگاهی نیز باید نسبت به تربیت دانشآموختگانی دانشمند؛ مؤمن؛ خردمند؛ اندیشمند؛ مجاهد و اهل عمل؛ دارای انگیزههای الهی و انسانی؛ برگرفته از مکتب اسلام و انقلاب اسلامی؛ برای خدمت در راستای تأمین، حفظ و ارتقای سلامت مردم؛ اهتمام نمایند.