۵ نتیجه برای آزادبخت
دکتر کامران باقریلنکرانی، دکتر حسین ملکافضلی، دکتر محمدحسین تقدیسی، دکتر اسدالله رجب، دکتر عبدالرحمان رستمیان، دکتر علیرضا مصداقینیا، دکتر کاظم ندافی، دکتر لیلا آزادبخت، دکتر علی رمضانخانی، دکتر مریم خیامزاده،
دوره ۴، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: اطلاعرسانی و مراوده خطر و جلب مشارکت مردمی از الزامات برنامهریزی و اقدام در همهگیری هستند. توجه به خصوصیات پیام؛ فرستنده و مخاطب باعث موفقیت در این امر مهم است. هدف از انجام این مطالعه، معرفی ارکان اصلی در اطلاعرسانی برای آگاهیبخشی هدفمند به مردم جامعه است.
روش: این نوشتار، با مروری بر مقالات و دستورالعملهای علمی و معتبر مرتبط تدوین شده است.
یافتهها: اقدام صحیح و اثرگذار در این عرصه با توجه به این اصول ممکن خواهد بود: مشارکت مردمی؛ برنامهریزی؛ معتبر بودن؛ توجه به سایر منابع اطلاعاتی؛ تأمین بودجه؛ ملاحظات اخلاقی. در اطلاعرسانی و مراوده خطر، فرهنگ، اعتقادات و فهم مردم از واقعه اهمیت بهسزایی دارند. مردم را باید در نگران بودن محق دانست و حتیالامکان روشهای مشارکتی، تشویقی و ترویجی را پیگیری کرد و به روشهای تحکمی به عنوان آخرین راهحل که گاهی هم گریزناپذیرند توجه کرد.
نتیجهگیری: در پاندمی کووید ۱۹ مجموعه از تجارب موفق و ناموفق رخ داد که بازخوانی آنها میتواند به بهبود عملکرد در این عرصه بیانجامد.
خانم مبینا زین العابدینی، خانم مرضیه زارع، دکتر کامران باقری لنکرانی، دکتر لیلا آزادبخت،
دوره ۷، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف: این مطالعه با هدف تحلیل چالشهای موجود و شناسایی راهکارها برای ارتقای امنیت غذا و تغذیه در ایران انجام شد.
روش: مطالعه حاضر، یک مطالعه مروری(Review)است که از طریق مرور متون علمی موجود در حوزه امنیت غذایی و سیاستگذاری غذا و تغذیه با بررسی منابع معتبر در پایگاههای اطلاعاتی داخلی و خارجی نظیر؛PubMed, google scholar, SID, WOSو استفاده از کلیدواژههای امنیت غذایی، امنیت تغذیه، چالشهای امنیت غذایی، راهکار، ایران، جهان،food security, nutrition security, challenges, solutionsانجام شد.
یافتهها: کشاورزی، بلایای طبیعی، عوامل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و شاخص کیفیت رژیم غذایی از عوامل اثرگذار بر امنیت غذایی هستند. توجه به کیفیت رژیم غذایی افراد، اجرای سیاستهای غنیسازی مواد غذایی و مکمل یاری، ارائه جایگزینهای مناسب برای مواد غذایی که کمتر در دسترس اقشار آسیبپذیر و محروم قرار دارند، اجرای راهکارهای مناسب ارائه شده و آموزش صحیح تغذیه توسط سازمان های معتبر ضروری است.
نتیجهگیری: بهتازگی مفهوم توسعه پایدار بسیار مورد توجه کشورها بهویژه کشورهای در حال توسعه مانند ایران قرار گرفته است. یکی از ارکان اصلی توسعه پایدار، امنیت غذایی است که برای ریشهکن کردن گرسنگی و ناامنی غذایی از کشور، اقدامات همهجانبه نیاز است.
دکتر مرضیه زارع، دکتر کامران باقری لنکرانی، دکتر نازنین مهدوی، دکتر لیلا آزادبخت،
دوره ۷، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به این که پوسیدگی دندان از مشکلات مهم سلامت در دنیا است و با توجه به نقش تغذیه در ابتلا به این بیماری، این مطالعه با هدف بررسی نقش الگوهای غذایی بر پوسیدگی دندان انجام شد.
روش: مطالعه حاضر، مطالعه مروری نظاممند (systematic review) است که با بررسی پایگاههای اطلاعاتی PubMed، Web of science و Scopus و با استفاده از کلمات کلیدی “diet”، “dietary pattern”و “Dental Caries” و در محدوده زمانی سالهای ۲۰۲۳-۲۰۰۰ انجام شد و همه انواع مطالعات اصیل اعم از کوهورت، مورد- شاهدی و مقطعی به آن وارد شدند.
یافتهها: در مجموع، ۵۴۸ مقاله مورد بررسی قرار گرفتند که پس از غربالگری و بررسی عنوان، چکیده و متن کامل مقالات، ۱۱ مطالعه به مطالعه حاضر وارد شد. نتایج حاکی از تأثیر الگوهای غذایی مختلف شامل الگوهای غذایی شیرین، تنقلات و غذاهای با چگالی انرژی بالا بر پوسیدگی دندان است.
نتیجه گیری: پرهیز از الگوهای غذایی شیرین و سرشار از غذاهای با چگالی انرژی بالا در پیشگیری از پوسیدگی دندان مؤثر است
دکتر فرهاد غلامی، دکتر محمد آزادبخت، دکتر سیاوش مرادی، دکتر پدرام ابراهیمنژاد، دکتر سیدخسرو قاسمپوری، دکتر لطفاله داودی، دکتر احمدعلی عنایتی، دکتر محمدتقی هدایتی، دکتر پوریا گیل، دکتر کاوه حدادی، دکتر عمران حبیبی، دکتر علیرضا رفیعی، دکتر قاسم عابدی، دکتر رؤیا ملکزاده، دکتر فتانه عمویی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۲ )
چکیده
دانشگاه علوم پزشکی مازندران با توجه کامل به اولویتهای ملی و آگاهی از مزیتهای رقابتی خود، یازده حوزه دانشی (دیسیپلین) را بهمنظور تمایز دانشگاهی و دستیابی به مرجعیت علمی موضوعی ضمن تشکیل قطبهای علمی انتخاب کرده است. این دانشگاه در راستای تحقق رسالت دانشگاهی خود، اقدام به تدوین برنامه راهبردی و نیز پیشنویس برنامه عملیاتی با دهها استراتژی مشخص کرده است. بهکارگیری این استراتژیها میتواند در کوتاهمدت به توسعه هدفمند، در میانمدت به کسب جایگاه رهبری جامعه علمی کشور و در بلندمدت، به فرادستی و سیادت جامعه علمی بینالمللی در حوزههای دانشی منتخب منجر شود.
دکتر لیلا آزادبخت، دکتر احمد اسماعیلزاده، دکتر شروین کاظمینژاد، دکتر مریم خیامزاده، دکتر ، دکتر کامران باقری لنکرانی،
دوره ۸، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۳ )
چکیده
برنامههای حمایت تغذیهای در مدارس به عنوان یکی از مهمترین و مؤثرترین ابزارها برای بهبود وضعیت تغذیهای و تحصیلی کودکان شناخته میشوند. یکی از این برنامهها، برنامه شیر مدارس است که میتواند تأثیرات مثبتی بر سلامت، تحصیل و اقتصاد جامعه داشته باشد. در این مستند حمایتطلبی پس از بیان نقاط قوت و چالشهای این برنامه، راهکارهایی برای تسهیل ادامه این برنامه ارائه میشود.