سیاستهای امنیت غذایی و تغذیه در جهان و ایران: با نگاهی به تأثیر چالشهای همهگیری کووید-19
|
حمید بهلولی |
مشاور دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران |
|
چکیده: (1466 مشاهده) |
زمینه و هدف: در دوران همهگیری کووید-19 امنیت غذایی بخصوص در کشورهای درحال توسعه کاهش یافته است و آثار سوء آن بر سلامت مردم این کشورها نمودار شده است. هدف این مقاله جلب توجه سیاستگذاران و دستاندرکاران برای درک واقعیتهای زمینی- زیستی و مخاطرات رو به تزاید ناامنی غذایی خصوصا در دوره همهگیری بر سلامت و امنیت ملی در جهت اقدام مناسب است. در این نوشتار به نقش حکمرانی و سطوح مختلف سیاستگذاری در ارتقای امنیت غذایی پرداخته میشود.
روش: این مقاله با روش بررسی ادبیات حیطه مورد نظر Scoping Review و برداشت آزاد Free perception از مستندات علمی و گزارشهای سازمانهای بینالمللی به همراه تلخیص و ترجمه و تحلیل تهیه شده است.
یافتهها: عوامل مؤثر بر ناامنی غذایی مانند چالشهای زیست محیطی، سیاسی، اجتماعی، رشد جمعیت و همهگیری کووید-19 در روند جهانی امنیت غذایی معرفی شده است. مسایل مبتلابه کشورهای در حال توسعه در موضوع امنیت غذایی بحث شده و سیاستهای راهبردی توسعه امنیت غذایی در کشورتحلیل شده است.
نتیجهگیری: جهان به سمت ناامنی غذایی بیشتر در حرکت است و همهگیری کووید-19 این روند را تشدید کرده است. کشورهای در حال توسعه با ریسک ناامنی غذایی بیشتری در آینده مواجه خواهند شد. امنیت سلامت نیازمند امنیت غذایی است و به منظور دستیابی به امنیت غذایی به همافزایی و انسجام بیشتر در تدوین و اجرای سیاستها در بخشهای مختلف نیاز است که توسط سرمایهگذاریهای استراتژیک بیشتری از دو بخش دولتی و خصوصی میبایست پشتیبانی شود. پیش نیاز امنیت غذایی، امنیت آب است و کشور ما برای عبور از بحرانها و تأمین حکمرانی امنیت غذایی، امنیت آب و امنیت سلامت نیازمند درک عمیق امنیت همبسته نظاممند و ایجاد انسجام سیاستی است. |
|
واژههای کلیدی: امنیت غذایی، سیاست تغذیه، کشورهای درحالتوسعه، کووید-19 |
|
متن کامل [PDF 312 kb]
(1293 دریافت)
|
نوع مطالعه: ديدگاه |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/12/15 | پذیرش: 1400/12/23 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1401/3/20 | انتشار: 1401/3/31
|
|
|
|