:: دوره 4، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) ::
جلد 4 شماره 4 صفحات 423-412 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی خدمات، الزامات و زیرساخت‌های مورد نیاز حوزه سلامت زنان برای اجرای سیاست‌های جمعیتی
شیرین جلالی‌نیا، حسین ملک‌افضلی، فرانک فرزدی، مینا شیخ‌الاسلام‌زاده، نرگس رستمی‌گوران، محمدحسین نیکنام، عهدیه چینه‌کش، مهرداد کاظم‌زاده عطوفی، بتول احمدی
چکیده:   (1670 مشاهده)
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت پیگیری همه جانبه اصلاح ساختار جمعیت کشور، مسئله سلامت زنان به عنوان یکی از اصلی‌ترین ارکان مورد توجه می‌باشد. بر این اساس، به منظور بررسی ابعاد مختلف سلامتی و اجرای سیاست‌ها و برنامه‌های تحولات جمعیتی و تبیین راهکارهای بهره‌مندی از ظرفیت‌های موجود، گروه سلامت زنان فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ‌ایران، بر آن شد تا با هدف ارائه تحلیلی از بندهای سیاست‌های ابلاغی جمعیت، ضمن ارائه تصویری از وضعیت موجود شاخص‌های جمعیت زنان ایران، به شیوه‌های تأثیرگذاری هر کدام از این سیاست‌ها بر سلامت زنان و خانواده و ارائه راهکارهای مناسب جهت دستیابی به آن، بپردازد.
روش: ابتدا با برگزاری نشست علمی ‌"سیاست‌های جمعیتی، سلامت زنان و راهکارها"، ضمن اطلاع‌رسانی به ذی‌نفعان این حوزه، از طریق هم‌اندیشی و کسب دیدگاه صاحبنظران و افرادکلیدیمرتبط، زیرساخت‌ها و تمهیدات اجرای بهینه این سیاست‌ها مورد بررسی جامع قرار گرفت. براساس نظرسنجی فاز نخست که توسط فرمها و دستورالعمل مدون از بیش از 130 فرد حقیقی و سازمان و مؤسسه مرتبط صورت گرفت، به دنبال پیگیری اخذ بازخوردها، داده‌های واصله از 50 ذی نفع مرتبط مورد جمع بندی و تحلیل قرار گرفت. با توجه به چارچوب از پیش تعیین شده در ذیل محورهای چهارگانه سلامت، موارد در دو بخش اصلی خدمات مورد نیاز برای اجرای سیاست‌ها و نیز الزامات متناظر تنظیم و تحلیل گردید.
یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که در هر یک از ابعاد چهارگانه جسمانی، روانی، اجتماعی، و معنوی سلامت زنان، به منظور اجرایی شدن سیاست‌های ابلاغی جمعیت نیازمند توجه جدی به الزامات و زیرساخت‌هایی هستیم که تسهیل و تسریع این مهم را فراهم آورند.
نتیجه‌گیری: بدون تردید فراهم آوردن امکانات و شرایط زیرساختی، از طریق تسهیل و تسریع فرایندها، امکان حصول به نتایج مورد انتظار را فراهم می‌آورد. اتخاذ رویکردی همه‌جانبه و مشارکتی در تمامی‌مراحل از نیازسنجی‌های مقدماتی تا برنامه‌ریزی و اجرا، یکی از نکاتی است که می‌تواند تا حد زیادی ضمانت اجرای موفق سیاست‌های جمعیتی باشد.
واژه‌های کلیدی: خدمات بهداشت زنان، سیاست جمعیت، سلامت زنان
متن کامل [PDF 461 kb]   (534 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/12/28 | پذیرش: 1399/12/28 | انتشار: 1399/12/28


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 4، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها