:: دوره 2، شماره 2 - ( تابستان 1397 ) ::
جلد 2 شماره 2 صفحات 257-248 برگشت به فهرست نسخه ها
سیر تطوّر رازداری پزشکی از مطلق بودن به نسبی شدن به روایت تاریخ
فاطمه احتشام، محسن پرویز
چکیده:   (2780 مشاهده)
رازداری به‌عنوان یکی از بنیادی‌ترین مؤلفه های ارتباط مؤثر بین پزشک و بیمار از دیرباز مورد توجه بوده است و از دیدگاه مکاتب گوناگون طبی و حکیمان بزرگ اسلامی به‌عنوان یک اصل پذیرفته شده است و در نمونه‌های علمی و عملی آن‌ها در قالب نقل قول (سخنان، نصایح، سوگندنامه‌ها، اشعار و ...)، شرح‌حال، داستان و حکایت های بجا مانده از ایشان توصیه و تأکیدات زیادی شده است.
روش کار: در این پژوهش که با بررسی برخی متون طبی کهن و مراجعه به آراء حکیمان بزرگ و نیز اشاره به قوانین و مقررات متأخر بین‌المللی صورت گرفته است، سیر تاریخی تطوّر رازداری پزشکی از مطلق بودن تا نسبی شدن مورد کنکاش قرار گرفته است.
نتایج: امروزه در حوزه‌های بین‌رشته‌ای به‌ویژه حوزه اخلاق پزشکی با محوریت مطلق بودن رازداری پزشکی به‌عنوان شاخصه اصلی در ارتباط مؤثر پزشک و بیمار نیز تغییرات بنیادینی مشهود است و این اصل در گذر زمان ازجمله در دهه‌های اخیر، دستخوش تغییرات زیادی شده است.
نتیجه‌گیری: چنین برداشت می‌شود هرچه از میزان مطلق بودن آن کاسته و به نسبی بودن آن افزوده شود، می‌تواند ماهیت این اصل را خدشه‌دار کنند. مگر اینکه در این مسیر ملاحظات اساسی صورت پذیرد و مفهوم مطلق بودن آن با همکاری و مشارکت بیمار بسط داده شود.
 
 
واژه‌های کلیدی: ارتباط پزشک و بیمار، رازداری پزشکی مطلق، رازداری نسبی
متن کامل [PDF 206 kb]   (1042 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/12/23 | پذیرش: 1397/12/23 | انتشار: 1397/12/23


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 2، شماره 2 - ( تابستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها