:: دوره 2، شماره 2 - ( تابستان 1397 ) ::
جلد 2 شماره 2 صفحات 247-232 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی وضعیت مهاجرت دانش‌آموختگان داروسازی به خارج از کشور
حمید اکبری‌جور، علی خلج، سویل بنای‌رازی
چکیده:   (4220 مشاهده)
مقدمه: یکی از مهم‌ترین انواع شناخته شده مهاجرت پدیده «فرار مغزها» یا به بیانی دیگر « مهاجرت نخبگان» می‌باشد که موجب انتقال سرمایه‌های انسانی از یک کشور‌ به کشور دیگری می‌شود. مهاجرت خسارات جبران‌ناپذیری به کشورهای مبدأ وارد کرده است و معمولاً موجب محروم ساختن کشور مبدأ از پیشرفت و دستیابی به علم و تکنولوژی می‌شود. این مهاجرت در گروه فارغ‌التحصیلان داروسازی می‌تواند عوارضی زیادی را برای ساختار خدمات بهداشتی و درمانی هر کشوری ایجاد کند.
روش‌ها: روش تحقیق در این پ‍ژوهش پیمایشی توصیفی، مبتنی بر تکنیک پرسشنامه و همچنین جمع‌آوری و تحلیل اطلاعات مورد نظر از منابع و مراجع مرتبط می‌باشد. تحلیل داده‌ها به کمک نرم‌افزار SPSS and Excel و با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی انجام شده است.
یافته‌ها: یافته‌های به‌دست آمده از پ‍ژوهش نشان می‌دهد درصد مهاجرت داروسازان به نسبت کل داروسازان رشد به نسبه قابل‌توجهی نشان می‌دهد از1/7 درصد در سال 1385 به 8/13 درصد در سال 1394 رسیده است میزان مهاجرت داروسازان (حدود 14 درصد) بسیار بالاتر از میانگین مهاجرت ایرانیان (حدود 2 درصد) و مهاجرت افراد تحصیل کرده ایران (حدود 8 درصد) و میانگین مهاجرت در دنیا (حدود 8/2 درصد) می‌باشد.
بحث و نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد از مهم‌ترین عوامل مؤثر مهاجرت از دیدگاه داروسازان داخل کشور وضعیت اقتصادی کشور است درحالی‌که از نظر فارغ‌التحصیلان داروسازی خارج از کشور دلایل مهاجرت در وهله اول ادامه تحصیل و پس از آن به‌دست آوردن موقعیت شغلی و درآمد بالاتر می‌باشد. همچنین از میان کشورهایی که مقصد داروسازان برای مهاجرت است، کشور کانادا در راس بوده و به دنبال آن کشورهایی چون آلمان، امریکا، استرالیا، انگلستان، فرانسه و سوئد قرار دارند. به نظر می‌رسد امنیت شغلی و یا به عبارتی در دسترس به شغل مناسب و درآمد بالاتر، امکان ادامه تحصیل راحت‌تر و امکانات رفاهی بیشتر از عوامل مؤثر در مهاجرت داروسازان و همچنین در تصمیم افراد برای انتخاب کشور مقصد است. همچنین میزان مهاجرت داروسازان روبه رشد و میزان آن نیز قابل توجه و تامل می‌باشد. بنابراین ضرورت دارد ضمن بررسی‌های بیشتر برنامه‌ریزی‌های لازم در این خصوص توسط مسئولین مرتبط به‌عمل آید.
 
 
واژه‌های کلیدی: مهاجرت، داروسازی، فرارمغزها
متن کامل [PDF 741 kb]   (1644 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/12/23 | پذیرش: 1397/12/23 | انتشار: 1397/12/23


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 2، شماره 2 - ( تابستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها